Näyttelyteksti/ Henna Matanuska: Resonoise

Henna Matanuska

Resonoise

Asbestos Art Space 16.-24.7.2021

Olet varmasti joskus löytänyt poutapilvestä esittävän muodon. Näkikö seuralaisesi saman? Tuskin. Hän näki pilvessä jotain aivan muuta – silti kumpikin teistä näki oikein.

Kuten poutapilvissä tai musteläiskissä, myös taiteilija Henna Matanuskan teoksissa jokainen voi nähdä ja kuulla oman versionsa. Tervetuloa äänen, jäljen ja vapaan tulkinnan äärelle!

Matanuska antaa taiteessaan tilaa sattumanvaraisuudelle. Hän ei halua kontrolloida lopputulosta. Työskentely lähtee liikkeelle valmiina odottavasta ideasta, mutta lähtöasetelmaa seuraa aina irti päästäminen. Vannetanssijana ja sirkustaiteilijana tunnettu Matanuska on aiemmin tallentanut teoksissaan liikettä ja ääntä paperille.

Asbestos Art Spacen Resonoise-näyttelyn kaikkia teoksia yhdistävä media on ääni. Toisissa teoksissa on käytetty ihmisääntä, toisissa syntetisaattoria. Valkoisilla ja mustilla papereilla näkyvät hiilen ja kuivapastellin jäljet ovat ääniaaltojen kuljettamia, niin myös ruskeaksi värjäytyneellä valokuvapaperilla, jossa pastelliin sekoitettu vesi muuttaa muodon virtaavaksi. Pigmentin liikuttamisessa Matanuska on käyttänyt apuna mikrofonia, vahvistinta ja kaiutinta.

Nyt nähtäviä teoksia voi lähestyä klassisten neljän elementin kautta. Kuivapastelli edustaa maata; vesi muuttaa pastellin liejuksi; hiili on tulen nuolemaa puuta; ääniaallot värähtelevät ilmassa. Henna Matanuskan taiteessa konkreettinen jälki tuntuu aina hakevan yhteyttä avaruuksien sfääreihin.

Lisätietoja taiteilijasta: hennamatanuska.com